1. Начало
  2. Блог
  3. Паун

Паун

Паун

Паунът е една от най-красивите птици на планетата и от векове се смята за символ за царственост и величие. Днес тя често се среща в големи имения и може да се види в зоопарковете по света. Паун може да се види и в дивата природа, но заради красивите му пера той често става обект на бракониерство.

История на Паун

Паун е разпространен в Непал, Пакистан, Бангладеш, Индия и Шри Ланка. Той се среща на места, разположени на до 2000 метра надморска височина. В природата Паун живее в гористи местности, в джунгли, на обработваеми земи, в близост до селища. Паун предпочита да живее в близост до храсти и речни брегове.

Паун произлиза от Индия, където се е смятал за символ на Слънцето заради разкошния кръг, който образуват украсяващите му пера. През Вавилон и Персия Паун попада на гръцкия остров Самос, където става свещена птица в светилището на богинята Хера.

Преди новата ера в древна Гърция Паун е бил показван на хората срещу пари, а през II век преди новата ера римляните започват да го почитат като свещена птица на богинята Юнона. Паунът се е смятал винаги за символ на богатство и власт. В Индия до днес Паун е почитана птица и дори е обявена за национална птица на държавата. Много индийски богове са изобразени, седнали върху Паун или в компанията на тази красива птица. Бог Кришна се изобразява с украса от пера на Паун, и днес входовете към храмовете на Кришна са украсени с изображения или статуи на тази птица. Когато Александър Македонски влязъл в Индия, той толкова харесал красивите птици, че си взел двойка Пауни.

Паун е опитомен от човека от векове и се отглежда като домашен любимец, който привлича погледите с красотата си.

Характеристики на Паун

Мъжки паун

Дължината на тялото на Паун е около 125 сантиметра. Теглото му може да достигне до 4.5 килограма. Опашката на Пауна е дълга около 50 сантиметра, кафява е на цвят и се състои от около 20 пера. Над тях обаче има около 200 разкошни пера, които покриват опашката и погрешно самите те се смятат за опашка. Те са дълги около 160 сантиметра. Тези пера могат да се вдигнат нагоре, когато Паунът иска да покаже красотата си пред съперника по време на брачния период. Всяко от украсяващите пера на Паун завършва с кръг, който прилича на око.

Главата, шията и гърдите на мъжкия Паун са покрити с пера в искрящо син цвят, гърбът му е покрит със зелени пера, а долната част на тялото е почти черна. Женският Паун е в по-умерени цветове и няма украсяващи пера над опашката. Перата на Паун може да са обагрени в различни цветове, съществуват различни цветови мутации. Белият Паун е една от най-старите форми на оцветяване. Белите Пауни не са албиноси, това оцветяване е обусловено от доминантен ген. Съществуват Пауни с черни рамене, а също така и Пауни, които са пъстри. Пауни с оцветяване тип камея - сребристо кафеникави, съществуват в зоопаркове в САЩ. Срещат се жълтеникаво-зелени, пурпурни и прасковени оцветявания на перата на Паун.

С какво се храни Паун

Паун е тревопасна птица, храни се с плодове, зърна, млади стръкове и кълнове. Често Паун се храни на селскостопански ниви. Фермерите не гонят Пауните от нивите си, защото тези птици чистят земята от малки змии и от гризачи. Въпреки че се храни с растения, Паун с удоволствие похапва малки земноводни, ларви и насекоми, когато има такава възможност.

Размножаване на Паун

Паун е полигамна птица - един мъжкар винаги живее с харем от 3 до 5 женски. Той достига до полова зрялост, след като навърши 2 години, но по-често започва да се размножава едва след третата си година. Любовният период на Паун е доста продължителен - той започва през април и свършва през септември. Когато е в любовен период, мъжкият вдига опашката си и започва тихо да шумоли с перата си.

Ако се отглежда в зоопарк или като домашен любимец, женският Паун може да снесе до три пъти в годината. Върху земята Паунът прави дупка, в която слага малко трева. Яйцата се мътят предимно от женската, мъжкият може да я сменя от време на време. Малките Паунчета се излюпват, покрити с пух. Първите дни след излюпването двойката Пауни крие малките си в храсти и едва след месец пиленцата започват да излизат на открити участъци. След 28 дни от яйцата се излюпват малките Паунчета. Мъжкарите приличат на женските, докато не навършат година и половина. Красивите му цветни пера, които са по-дълги, се появяват около втората и дори около третата му година.

Пауни

Любопитни факти за Паун

Паунът може да живее до 20 години. Пауните, които през XIX век са докарани в Мексико, подивяват и техни наследници могат да се видят до днес. Интересното е, че тези Пауни са по-едри от обикновените и могат да се срещнат в Калифорния, Флорида и на Хаваите.

През II век островите около Италия се превърнали в място за отглеждане на Пауни. Стигнало се до там, че Пауните били повече от пъдпъдъците в Рим и цената им драстично паднала. Перата на Паун от векове са представлявали обект на интерес, тъй като са се ползвали за украса на шлемове, шапки и аксесоари. Паунът се е смятал за вкусно ястие и се е сервирал само в най-богатите домове. Традицията Пауни да се отглеждат за храна на богати чревоугодници продължила до XV век, когато били изместени от пуйките.

Паун е издържлива птица и може да оцелее дори при снежни дни. По-голямата част от живота си Паун прекарва на земята.

В дивата природа Паун спи на дърветата, а в случай на опасност се крие в храстите. Силният вик на Пауна предупреждава обитателите на джунглата за идването на хищници.

В дивата природа могат да се срещнат ята на Пауни, които наброяват до хиляда броя от тези красиви птици, но заради бракониерите това се случва рядко. Въпреки че ловът на Паун е забранен в Индия, бракониерите постоянно убиват тези птици както заради месото им, така и заради красивите им пера.

Паун трудно може да се разбира с други домашни птици, така че не се препоръчва отглеждането му заедно с кокошки, пуйки и други подобни птици. Съществува вероятност Паун да се опита да нарани някоя от домашните птици, за да установи своята лидерска позиция.

Паун е доста страхлив и при най-малката опасност се опитва да се скрие в храстите.


Източник: miau.bg

Последвайте ни във Facebook!